lunes, 21 de noviembre de 2011

KUSZKUSZ GRÁNÁTALMÁVAL ÉS CSIRKE TIKKA MASALA / CUSCÚS CON GRANADAS Y POLLO TIKKA MASALA

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Bevallom, nem vagyok a keleti konyha szerelmese, valószínűleg azért, mert még nem kóstoltam eleget. Nem mondom, hogy nem szeretek új ízekkel ismerkedni, barátkozni, de van mikor ez egy kicsit nehezen illetve lassabban megy. Az indiai konyha egyike azoknak, amelyekkel egyelőre az ismerkedés fázisában vagyok. De meg kell mondjam, jó úton haladok. Számomra nagyon fontos az étel külleme. Ha nekem valami első ránézésre nem tetszik, azt ugyan belém nem erőlteti senki. Inkább éhen maradok. És ha nagy nehezen idővel be is adom a derekam, tudnom kell pontosan, hogy miből, hogyan és hol készül.
Hát ez a fogás - amit tegnap ebédre készítettem - annak idején épp a küllemével fogott meg. Akkoriban gőzöm sem volt mi az a „tikka masala”. A kuszkuszt viszont ismertem és végigfutva a többi hozzávalón gondoltam belevágok, mert ami ilyen szép, az annyira rossz nem lehet, hogy ne együk meg. És érdemes volt megkóstolni. Azóta, mikor szezonja van a gránátalmának, többször is terítékre kerül. Nézzük hát, hogyan is készül.

Hozzávalók (4 személyre):

·         1 egész csirkemell (bőr és csont nélkül, félbevágva)
·         300 g kuszkusz
·         300 ml húsleves (vagy alaplé)
·         1 gránátalma
·         1 narancs lereszelt héja és leve
·         1 kis csokor friss koriander
·         1 kis csokor friss menta

A páchoz:

·         2 evőkanál „tikka masala” krém (nem mártás!)
·         5 evőkanál natúr joghurt
·         2 evőkanál olívaolaj
·         1 evőkanál citromlé

Először készítsük el a pácot. Keverjük ki jól a hozzávalókat (kivéve a citromlevet) és a felét öntsük egy műanyag- vagy porcelánedénybe. Tegyük bele a félbevágott csirkemellet, forgassuk meg, hogy jól bevonja mindenütt és hagyjuk pácolni legalább egy órán át. Közben tegyük egy tálba a kuszkuszt, öntsük rá a felmelegített húslevest, majd fedjük le és hagyjuk 10 percig állni. Míg a kuszkusz hidratálódik, vágjuk félbe a gránátalmát és egy tányér fölött ütögessük ki belőle a magokat. Ha letelt a 10 perc keverjük át a kuszkuszt, hogy pergős legyen és adjuk hozzá a gránátalmát a reszelt narancshéjat és a narancslevet. Keverjük át újra és tegyük félre. Óvatosan vegyük ki a csirkemellet a pácból és helyezzük egy (lehetőleg teflonbevonatú) tepsibe. A visszamaradt pácot öntsük a tetejére és előmelegített sütőben 190 fokon süssük 10 percig. 10 perc után kapcsoljuk be a grillt 2 percre. Ezután vegyük ki, takarjuk be alufóliával és hagyjuk 5 percig lefedve állni. Vágjuk durvára a koriandert (hagyjunk néhány levelet egészben a díszítéshez) és a mentát, és keverjük a kuszkuszhoz. Szedjük a kuszkuszt tányérokra és tegyük rá a vékonyra szeletelt csirkemellet. Keverjük el a félretett pácot 1 kanál citromlével, kanalazzunk belőle a csirkére, díszítsük koriander levelekkel és tálaljuk. Jó étvágyat!  

  

6 comentarios:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...