jueves, 17 de noviembre de 2011

KRUMPLIS POGÁCSA / SALADITOS DE PATATA

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

A pogácsák tárháza kimeríthetetlen és borzasztó egyszerű elkészíteni őket. Ezután már csak össze kell ütni egy levest vagy krémlevest és máris kész a komplett ebéd. Mert nálunk ugyebár a pogácsa helyettesíti a kenyeret. És ha esetleg marad, akkor egy pohár tejjel fenséges vacsora vagy reggeli. Szó mi szó a pogácsa bármikor jó. Vendégvárónak pl. nem is tudok elképzelni jobbat. Garmadával állhatnak az asztalon a szebbnél-szebb és jobbnál-jobb krémes sütik, de ha pogácsa is van, akkor az az első, ami elfogy.  Ezzel a recepttel nem fogok semmi újat felfedni, ezeréves már, de úgy őrizgetem mint egy ereklyét, mert nagyon bevált. Van egy borítékom (igazi „retro-fájl”), ahol az otthonról hozott kézzel írt receptjeimet őrzöm (némelyik igencsak megsárgult és rongyoska már), amit a család, a barátnők és az ismerőseim körében gyűjtöttem össze anno.

Hozzávalók:

·         60 dkg liszt
·         30 dkg krumpli
·         15 dkg vaj
·         3 dkg friss élesztő
·         1,5 dl tej + pici cukor
·         1 teáskanálnyi só
·         1 tojás

Első lépésként meghámozzuk a krumplit, feldaraboljuk és enyhén sós vízben feltesszük főni. Ha már puha, leöntjük róla a vizet, villával összetörjük és hagyjuk hűlni. Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, belekeverjük a sót, hozzáadjuk a már kihűlt krumplit, a tojás sárgáját (a fehérjét félretesszük a pogácsák megkenéséhez) és az élesztős tejet. Mindezt összegyúrjuk és enyhén lisztezett felületen jól megdagasztjuk, amíg egy szép sima gombócot nem kapunk. Ekkor négyszögletesre nyújtjuk és gazdagon megkenjük olvasztott (de nem meleg!) vajjal.


Ezután összehajtogatjuk a tésztát...





...és a hajtogatott felével lefelé, egy tiszta konyharuhával letakarva 20 percig pihentetjük.


Ezután újra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, összehajtogatjuk, letakarjuk és újabb 20 perc pihenés következik. Ezt a művelet-sorozatot még egyszer (vagyis összesen 3-szor) megismételjük. Ha az utolsó 20 perc pihenési idő is letelt, kinyújtjuk a tésztát kb. 2 cm vastagra, és egy nagyon éles késsel vagy pengével (én pengével szoktam) „berácsozzuk” de úgy, hogy a késnek (vagy pengének) az éle épphogy csak érintse a tésztát. Eztán egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) kiszaggatjuk a pogácsákat és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket némi távolságot hagyva köztük, figyelembe véve, hogy még kelni fognak. A maradék tésztát kicsit összegyúrjuk, nyújtjuk, berácsozzuk és kiszaggatjuk. Mindezt addig, amíg tart a tészta. A tepsit (ill. tepsiket) letakarjuk, és fél órát pihentetjük. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és ha letelt a fél óra kelési idő, megkenjük a pogácsák tetejét az enyhén felvert tojás fehérjével, ügyelve, hogy csak a tetejüket kenjük, az oldalukra ne folyjon. Szép aranybarnára sütjük (kb. 15 perc), kicsit hagyjuk hűlni, és kezdődhet a lakmározás.


0 comentarios:

Publicar un comentario

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...